Lécrácsok csomóponti kialakítása

Tanulmányunkban a lécrácsok kapcsolati kialakítását és a kialakítást befolyásoló tényezőket vizsgáltuk. A lécrács – mint azt neve is mutatja – lécekből álló hálószerűen felépülő szerkezet, ami igen szabad és gazdag geometriával épülhet. A pár centis lécek hajlékonyságára építő geometriák görbült, illetve kétszer görbült héjfelületeket adnak. Az építés szinte minden esetben egy kiterített lécháló létrehozásával kezdődik, amit utána „torzítanak” a végleges, térbeli alakra. A kiterített geometria kiszerkesztése és a szerkezet erőtani számítása számítógépes modellezést igényel, azonban csomóponti kialakításai viszonylag egyszerű, józan ésszel is belátható elvek mentén történik.

A lécháló kapcsolatainak az építés menetének következtében először csuklóként kell működjenek, majd a végleges forma elérése után merev kapcsolatként. Erre a csomóponti kialakításra két példát mutatunk be:

abra1

Az első esetben az egymást keresztező léceket kifúrjuk, pontosabban egy-egy hosszanti, 6-8 cm-es marást készítünk és ezen keresztül egy fűzőcsavarral fogjuk össze a léceket. A léceket érdemes előkészítve, akár pár méteres kiterített felületdarabként a helyszínre szállítani. A szerkezet merevítését a végleges geometria elérése után a csavarok meghúzásával érhetjük el.

Azonban ez a kapcsolat még igen gyenge, a merevítéshez érdemes egy harmadik irányú lécsort is beépíteni. Ehhez szükséges a csomópontokba egy-egy rövidebb elforduló lécdarabot is befogni és ezeket a kapcsolat meghúzása előtt irányba állítani. A harmadik irány ezekhez, mint csonkokhoz kapcsolható facsavarokkal.

abra2

A másik megoldásnál a különböző irányú elemek közé négyzetes fémtárcsák kerülnek, amiket a lécek mellett fognak össze négy csavarral. A merev kapcsolat itt is a geometria felvétele után a csavarok meghúzásával érhető el.

Azonban itt is érdemes a merevítést újabb irányokkal kiegészíteni. Ennél a csomóponti kialakításnál azonban nem lehetséges ezt egy újabb sor léccel elérni, hanem a kapcsolatok közé kötél jellegű andráskeresztek kerülnek, a fém kapcsolóelemekhez (a csavarokhoz) rögzítve. Ezzel a merevítéssel készülő szerkezet képe jobban kiadja a tartószerkezeti és merevítő elemek hierarchiáját.

Hogy milyen kapcsolati kialakítást választunk, leginkább a lécek alapanyagától függ. Míg a fűrészelt fából épülő héjaknál a helyszíni, vagy műhelyben történő megmunkálás lehetséges, illetve a méretkorlátok miatt a hossztoldások amúgy is ésszerűvé teszik a kisebb felületelemek összeszerelését, addig a ragasztott fatartókat teljes hosszban is megkaphatjuk és a teljes háló a helyszínen épül fel. Ebből belátható, hogy az elsőként bemutatott kapcsolat a természetes fa léceknél használhatók, a másodiknak bemutatott pedig a rétegelt ragasztott anyagú szerkezeteknél. És míg a felépítés, az erőtani viselkedés, a forma ugyanaz, a csomópontokban a két alapanyag teljesen más jelleget ad. (Persze a két alapanyag használata közti látványosabb különbség a fesztávokban rejlik.) Ezek a csomóponti különbségek természetesen az egyéb szerkezetekhez való rögzítésnél („lábazat”) és az esetleg megjelenő burkolat rögzítésénél is felfedezhetjük.

megmakettezett épület

Az elkészült makett egy a gridshell.it honlapon megtalálható építmény 1:20-as mása.

Pavillion in the courtyard of Masseria Ospitale, Lecce, Italy, 2009, CMMKM architettura e design

http://www.gridshell.it/gridshell_woodome_lecce/

http://www.cmmkm.com/gallery.php?category=gridshell&work=5

makett csomóponti kialakításai

A makettezésnél a csomópontok kialakítására először a csukló jellegű kapcsolatokhoz gombostűt használtunk, majd a végleges forma felvétele után a csomópontokat pillanatragasztóval rögzítettük (a gombostűk ezután eltávolíthatók).

2014 – Csintalan Csongor Krisztián, Tari Bálint

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s