Fa-beton kompozit lemez

Kísérletünk célja a hajlításnak kitett fa-beton öszvérszerkezetnél megfigyelt duktilis tönkremenetel reprodukálása.
A kísérleti darab húzott öve 10/30 cm befoglaló méretű, két rétegű balsa, 4 db 3,5 cm szélességű, 2 rétegű lemezzel kiegészítve, teljes felületén ragasztva, míg a nyomott öv 18 mm vastagságú gipszréteg.
A felhasznált anyagok kiválasztása során az elsődleges szempont az volt, hogy a modell anyagai az adott terhelési szituációban az eredeti anyagokkal analóg módon viselkedjenek. A gipsz a betonhoz hasonlóan elsősorban nyomószilárdsággal rendelkezik, húzási igénybevétel hatására ridegen törik. A balsa tulajdonságai értelemszerűen megegyeznek a faanyagok általános jellemzőivel, húzószilárdsággal rendelkezik, szálirányra merőleges nyomásra képlékeny viselkedést mutat.


Az első kísérlet kudarcot vallott: a kísérleti darab kibírta a rendelkezésünkre álló 5 db kisméretű tégla súlyát, szemmel látható alakváltozások nélkül. Ezután leválasztottuk a gipszről a balsa réteget, és megismételtük a kísérletet, hogy megállapítsuk a
gipszréteg teherbírását a húzott övi megerősítés nélkül. A kísérleti darab a negyedik tégla ráhelyezésével rideg töréssel tönkrement.
A második kísérleti darabot az elsővel azonos paraméterekkel alakítottuk ki, és ezúttal törésig terheltük. Több mint hét tégla súlyára volt szükség a tönkremenetelhez, ami láthatólag ridegen ment végbe. Az összetört próbatest vizsgálata során kiderült hogy az egyik szélső horony a ragasztás síkjában elnyíródott a falemez felületétől. A tönkremenetel mechanizmusa a következőképpen rekonstruálható: Miután a túl gyengére sikerült, csak pontszerűen alkalmazott ragasztás megadta magát, a hajlításból származó nyírófeszültséget ezen az oldalon a gipszréteg nem tudta átadni a falemeznek, a két réteg vízszintesen elmozdult egymáshoz képest, és ez a gipszlemez rideg töréséhez vezetett. Ezt a balsa lemez törése követte, ami a nyomott öv nélkül szintén nem rendelkezett elég teherbírással. A duktilis tönkremenetelt tehát ezzel a kísérlettel sem sikerült elérnünk.

2016 – Tábi Dávid, Kiss Ambrus

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s