Aquaworld – Budapest

Adatok

Címe: 1044 Budapest, Íves út 16.
Tervezés – kivitelezés ideje: 2006. december-2008. ősz
Építész: Canor Kft., Ráth András
Statikus: DU-PLAN Mérnöki Iroda, vezető tervező: Szabó Lajos
A szerkezet típusa: kupola alakú, térbeli rúdszerkezet
A faszerkezet alaprajzi területe: 4070 m²
A főtartó statikai modellje, jellemző méretei: kéttámaszú tartó
A fa fajtája, szilárdsági osztálya: F 56, II. szilárdsági kategóriájú, szabványok szerint osztályozott fenyő
Összes felhasznált famennyiség: 369,35 m³
Alapterületre fajlagosított famennyiség : 0,09 m³/m²

Az építmény Budapesten a Megyeri-híd szomszédságában, Káposztásmegyeren helyezkedik el. A tervezett fa tartószerkezetű épület wellness központként funkcionál. A szerkezet fedett, szellőztetett, fűtött térben található, várható egyensúlyi fanedvessége 18 %. A faszerkezet F 56, II. szilárdsági kategóriájú, szabványok szerint osztályozott fenyőből készült. A szerkezet kupola alakú térbeli rúdszerkezet. Az alaprajzi elrendezés egy szabályos kör alaprajzú, d=72 m gömbsüveg, nyomott fagyűrűvel merevített, acél cső szelemenes szerkezet. A fesztávolságokat tekintve a maximális fatartó hossz körülbelül 32,0 méter, magassága 12,95 m. A tetőhajlás ívesen emelkedő, szimmetrikus tetőforma, szabályos gömbsüveg.

aquaworld_stat_03_n
A teherhordó szerkezetet a változó kiosztású, szimmetrikus, íves, kéttámaszú rétegelt-ragasztott főtartók adják. Az FT1 főtartók vasbeton szerkezetű alépítményre – alsó végeiken vasbeton pillérekre, felső végeiken nyomott fa gyűrűre (fekvő 140/60 cm) támaszkodnak. Az FT2 főtartók vasbeton szerkezetű alépítményre – alsó végeiken vasbeton pillérekre, felső végeiken összetett I szelvényű fa gyűrűre (álló 60/100 „I” km) támaszkodnak.

A fa tartószerkezet alépítményhez való csatlakozásai a vasbeton szerkezetekbe bebetonozandó acéllemezekhez hegesztett acél elemekkel kerültek kialakításra. A faszerkezet tervezésekor figyelembe kellett venni, hogy a szerkezet vízszintes igénybevételt kizárólag az alátámasztó vb szerkezetre adhat át. A fa fedélszerkezet vízszintes irányú elmozdulásának biztosítására a főtartók alsó-felső megtámasztását fix hengeres sarus acél támasz-szerkezettel alakítottuk ki.

A szerkezet merevségét a főtartók közé a főtartók alsó síkjától 40 cm-re lévő felületbe kerülő ~4,5 m-enként elhelyezett, gyűrűirányú, a főtartókhoz fém kapcsolóelemmel csatlakozó acél szelemensor (cső 273×6) és az 5 mezőben elhelyezett szélrácsokból (cső 273×6) álló K-rácsozás biztosítja. A nyomott öv kifordulásának biztosítása érdekében az acél cső szelemeneket mindkét végükön egy acél merevítő-szerkezettel kellett ellátni, mert csak így lehetett elérni a jelentős normálerőkből származó stabilitásvesztéssel szembeni biztonságot. A szerkezet statikai modelljének kialakítását rendkívüli mértékben befolyásolta az alkalmazott 3 rétegű lefedő fóliaszerkezetű héjalás. Az innen leadódó többlet igénybevételek felvételét is a merevítő-rendszerrel kellett megoldani. A tetőszerkezet szerkezeti elemei csavarozott kapcsolatú acél kapcsolóelemekkel csatlakoznak egymáshoz.